Tapahtumajärjestäjien toimeentulo hävisi yhdessä yössä – turkulaisille toimijoille miljoonatappiot koronan vuoksi

Samankaltainen tilanne on kaikilla alan toimijoilla Turun talousalueella ja ympäri Suomea. Tapahtuma-alan toimijat ovat nyt esittäneet Suomen hallitukselle listan ratkaisuista, joiden avulla yrityksillä olisi edellytyksiä päästä takaisin jaloilleen.

Tapahtumateollisuus on Sponsorointi- ja tapahtumamarkkinointi ry:n julkaisemassa kannanotossa 1.4.2020 ilmoittanut tarvitsevansa Suomen hallitukselta kohdennettua tukea ja helpotusta lakisääteisiin maksuihin. Tällaisia tukitoimia ovat esimerkiksi luottoluokitusrajojen kevennykset sekä suora tuki vuokrien kaltaisiin kiinteisiin kuluihin.

Kannanotossa esitetään myös, että valtion on korvattava 75 prosenttia lomautettujen työntekijöiden palkasta ja otettava maksettavakseen työnantajien työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksut määräaikaisesti vuoden 2020 loppuun asti.

Monen elanto vaakalaudalla

Turkulaisen tapahtumamarkkinointitoimisto Tapahtumallisen toimitusjohtaja Sanni Rostedt sanoo, että tukitoimille on huutava tarve, sillä koronakriisi ja hallituksen 12.3.2020 antama päätös kieltää yli kymmenen henkilön tapaamiset ovat aiheuttaneet mittavat taloudelliset tappiot tapahtumateollisuuden toimijoille.

– Tapahtumateollisuuden ja matkailun lisäksi monikaan muu ala ei ole menettänyt näin totaalisesti bisnestään. Tapahtuma-ala perustuu kohtaamisiin ja kun ne on kielletty, ei ole mitään, mitä voisimme yrityksessä tehdä tällä välin, Rostedt sanoo.

Rostedt laskee, että Tapahtumalliselta peruuntui heinäkuun loppuun asti sovituista töistä yli 40 tapahtumaa, mikä tarkoittaa 1,5 miljoonan euron laskua yrityksen liikevaihtoon.

– Luvussa on sisällä monen alalla toimivan alihankkijankin osuus, sillä tapahtumajärjestäminen pitää sisällään myös muun muassa tilakustannukset, turvallisuudesta huolehtimisen, tekniikan, kalustevuokrauksen, cateringpalvelut, printtimateriaalikustannuksia, esiintyjiä ja valokuvausta, Rostedt kertoo.

Rostedt muistuttaakin, että tapahtumajärjestäminen työllistää monia erilaisia toimijoita, joita Turun alueelta löytyy paljon. Kriisi on saanut toimijat yhdistämään voimansa, jotta alan ahdinko kuultaisiin ja siitä selviämiseen saataisiin apua.

– Tapahtuman osallistujat eivät tiedä, millainen infra tapahtuman taustalla on ja miten moni saa elantonsa siitä, että ihmiset kokoontuvat.

Kyselytutkimus toi esiin paikallisten toimijoiden ahdingon

Turun alueen tapahtumatoimijat ovat oman kyselytutkimuksen avulla kartoittaneet Turun talousalueella toimivien tapahtumateollisuudella liiketoimintaa tekevien yritysten tilannetta.

Kyselyyn vastanneiden toimijoiden kommenteissa kerrotaan tilanteen dramaattisista vaikutuksista: työntekijöiden lomautuksista ja irtisanomisista, investointien jäädyttämisestä sekä raskaista taloudellisista tappioista. Kriisi koskettaa satoja työntekijöitä, ja monella yrityksellä konkurssiuhka on todellinen.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Rostedt uskoo tapahtuma-alaan jatkossakin.

– Toivon, että Turun alueen toimijat puhaltaisivat yhteen hiileen, kun asiat rupeavat normalisoitumaan. Turussa on valtava potentiaali järjestää hyviä tapahtumia, joiden tekemiseen meiltä löytyy omalta alueelta ammattilaisia.

Rostedt uskoo, että koronakriisin jälkeen ammattimaisen tapahtumajärjestämisen arvostus myös kasvaa, sillä alalla kiinnitetään jo nyt paljon huomiota esimerkiksi perusturvallisuuteen ja tapahtumien saavutettavuuteen.

– Vaikka verkkoyhteydet eivät korvaa tapahtumia, jatkossa monet tapahtumat tullaan myös varmasti striimaamaan ja tallentamaan. Silloin tapahtumille saadaan entistä isompia yleisöjä.

Paikallisesti kuka tahansa voi jo nyt tukea oman alueen toimijoita hankkimalla esimerkiksi palvelulahjakortin Tue turkulaista -sivuston kautta.

– Tapahtumakonsultointia voidaan tehdä jo etukäteen ja esimerkiksi tapahtumien turvallisuusosaamista kehittää etänäkin, vinkkaa Rostedt.

Lisätietoja Turun seudun tilanteesta antaa:


Sanni Rostedt
, toimitusjohtaja, Tapahtumallinen
puh. 050 338 2819, sähköposti: sanni@tapahtumallinen.fi
www.tapahtumallinen.fi

Lue Sponsorointi- ja tapahtumamarkkinointi ry:n julkaisema vetoomus täältä.

Tilaa uutiskirje